ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Ένα όμορφο γευστικό ταξίδι γαλακτοκομικών προϊόντων μας παρουσίασε το ΙΕΚ Αριδαίας  στο Ξενιτίδειο πνευματικό ίδρυμα. Οι σπουδαστές του ιδρύματος είναι έτοιμοι- μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης- να μπουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και να διαπρέψουν.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον διευθυντή του ΙΕΚ κ. Γιώργο Γιόρτσο,  για πρώτη φορά μια τέτοια ειδικότητα ήρθε στην περιοχή,  με το σκεπτικό ότι υπάρχουν αρκετές τυροκομικές μονάδες για να μπορούν οι σπουδαστές να εκπαιδευτούν επαρκώς και στο μέλλον να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα, αφού η  Αλμωπία, αλλά και ολόκληρος ο νομός, εκτός από γεωργικός, είναι και κτηνοτροφικός.

Παράλληλα με την τελετή αποφοίτησης παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ξεκίνημα και το ταξίδι του τυριού στο χρόνο από την εκπαιδεύτρια του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ. Γεννάτου Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία από το 8000 π.χ υπάρχουν αναφορές, φαίνεται η ύπαρξή του και   μέσα από τα Ομηρική Έπη μέχρι σήμερα. Εντυπωσιακό είναι που στο διάβα του χρόνου προστέθηκαν διάφορες ποικιλίες και γενικά εμπλουτίστηκαν τα παράγωγα του γάλακτος και τα είδη τυριών,  έτσι  ώστε να μπορούν να   ανταποκριθούν σήμερα σε όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Το ΙΕΚ Αριδαίας λαμβάνοντας όλα αυτά υπ όψη, ένωσε την παράδοση  με τη σύγχρονη παραγωγή και τις εξωτικές γεύσεις και δημιούργησε…,δημιούργησε μέσα από τις γνώσεις που απέκτησε στα δύο χρόνια εκπαίδευσης του τμήματος Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας…,δημιούργησε και πρόσφερε σ όσους βρέθηκαν στο Ξενιτίδειο για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους.

Επίσημος προσκεκλημένος της όμορφης εκδήλωσης ο Γιάννης Μπέκας από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Τυροκόμος με πολλές περγαμηνές και μεγάλη φαντασία, που του επέτρεψε να επιβιώσει ακόμα  και τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2007, έτσι έβαλε στην επιχείρηση της οικογένειας Μπέκα σαν πρώτη ύλη το βουβαλινό γάλα και θριαμβεύει με τα εξαίρετα και υγιεινά προϊόντα του.  Τα βουβάλια, βέβαια, όπως μας ανέλυσε ο κ. Μπέκας στην περιοχή ήρθαν με τον Ξέρξη και τους τότε γνωστούς πολέμους και έμειναν αφού ευνοήθηκαν από τις κλιματικές συνθήκες.

Πετυχημένος ο κ. Μπέκας προσπάθησε να δώσει τα φώτα του στους απόφοιτους και να τους δείξει πως η καλή σταδιοδρομία  είναι μια ευχή που όταν πορεύεται μαζί με τη φαντασία και την εργατικότητα έχει αποτελέσματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του ΙΕΚ κ. Γιόρτσος χαιρέτισε την προσπάθεια των σπουδαστών και των εκπαιδευτών και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να γευθούν τα όμορφα εδέσματα που ετοίμασαν Chef και Αρτοζαχαροπλάστες με βάση όλα τα είδη τυριών που παρήγαγαν οι Τυροκόμοι του ΙΕΚ : Χαλούμι, Μανούρι, Γραβιέρα, Μυζήθρα, Ανθότυρο και παγωμένα Smoothies με γεύσεις κεράσι, φράουλα και μπανάνα…Εντυπωσιακά τόσο στη εμφάνιση όσο και στη γεύση.

 

 

 

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *